Poletna nega las

Published by Nina Lavec on

Poletje prinaša marsikaj dobrega in prijetnega, vsekakor pa ima tudi slabe plati. Vpliva tako na kožo, ki jo je treba dobro zaščititi pred sončnimi žarki, da ne pride do opeklin in do prezgodnjega staranja, prav tako pa lahko precej prizadene tudi lase. Če želite biti lepi, urejeni in mladostni, morate poleti tako kot za kožo torej poskrbeti tudi za nego las.
Kakšna naj bo skrb za lase poleti?

Zlasti v primeru, da imamo dolge ali zelo močne in goste lase, je lahko poletna vročina precej naporna. Da nam zaradi las ne bi bilo še bolj vroče, si jih marsikdo pred poletjem ostriže, vendar pa dolgolaske gotovo ne bodo posegle po tako drastičnem ukrepu. Najbolje je, da lase poleti primerno spenjamo.
Pravila za poletno spenjanje las:
1. Lase spnemo dovolj nad zatiljem, da je vrat gol – tako se ne bodo lepili na vrat in padali na hrbet.
2. Lase spnemo rahlo. Če jih pri spenjanju v figo ali v kite zategujemo, nas bo lasišče precej bolelo, poleg tega pa bo slabo dihalo in nam bo zato še bolj vroče, preznojeni lasje pa se bodo kar lepili na glavo.
3. Pri spenjanju se izogibamo ustvarjanju preč. Kadar imamo na lasišču prečo, nas po njej namreč lahko opeče sonce, kar ni videti ravno najlepše.
4. Najbolje je za spenjanje las skrbeti s sponkami (špangicami) in lasnicami, elastikam pa se izogibamo. Elastike, s katerimi lase spenjamo na primer v čop, lase precej potrgajo.
5. Ko lase spnemo v romantično poletno figo ali kito, vedno nekaj las potegnemo ven in jim pustimo, da padajo ob obrazu – tako je videz bolj naraven in manj strog.
Vpliv okolja in kemikalij


Gotovo veste, da las pred odhodom na dopust, ko bodo še bolj izpostavljeni poletnemu soncu, po možnosti pa tudi kloru in morski soli, ne barvamo. Če si želite malo osvežitve z barvo, uporabite nežen preliv, ali pa v lase zapnite nekaj lasnih podaljškov, ki lahko poskrbijo tudi za popestritev z opaznimi barvami.
Na plaži in na bazenu je dobro, da imate lase pokrite s kakšnim slamnikom – in tudi za kožo je bolje, da se bolj držite v senci. Po kopanju si lase vedno sperite s sladko vodo, da odstranite sol in sledove klora. Zvečer si lase umijte z zelo blagim šamponom ter poskrbite za nanos hranljivega balzama.
vsekakor se poleti odsvetuje kodranje in ravnanje las, saj jih toplotna obdelava še hitreje izsuši in uniči. Tudi potrebe po uporabi sušilnika za lase ni – lasje se lahko osušijo na zraku, kar bo pripomoglo, da bodo videti povsem drugače kot ob sušenju – dobili boste tako imenovani plažni videz (beach look).
Če se lasje zaradi sonca, soli in klora precej izsušijo, si lahko pomagate tudi z olji, na primer mandljevim, orehovim ali tudi kar oljčnim, sicer pa lahko pred odhodom na plažo na lase s pomočjo razpršila nanesete tudi posebno zaščito pred UV žarki.
kaj pa, ko se vrnete z dopusta? Takrat je gotovo potrebno poskrbeti za bolj intenzivno nego, da se lasje spet obnovijo. Če so močno poškodovani, je potrebno tudi k frizerju, da poskrbi vsaj za konice. Prav tako si lahko proti koncu poletja lase ponovno pobarvate.

Categories: Vodič