Razlika med sintetičnimi in naravnimi lasnimi podaljški

Published by Nina Lavec on

Lasni podaljški so učinkovit in preprost način s katerim lahko podaljšamo svoje naravne lase ali povečamo volumen. Izbira pravih lasnih podaljškov pa je včasih lahko težka, saj je ponudba na trgu razmeroma velika. Izbiramo lahko med umetnimi in naravnimi, keratinskimi in clip-on podaljški ter različnimi barvami in teksturami. Tokrat vam bomo pomagali razjasniti razliko med umetnimi in naravnimi podaljški ter s tem vsaj malo olajšali izbiro pri nakupu.

Ko se boš odločala za nakup je prva stvar, ki se jo moraš vprašati, kako pogosto in za kakšne priložnosti boš nosila lasne podaljške.  Vprašanja, ki si jih moraš zastaviti so:

  • Jih želiš uporabljati le za posebne priložnosti ali vsak dan?
  • Jih želiš kodrati, ravnati in kako drugače oblikovati, ali ne?
  • Jih želiš pobarvati?
  • Koliko denarja sem pripravljena odšteti za lasne podaljške?

Ko si boš odgovorila na zgornja vprašanja, bo izbira veliko lažja.

V čem se razlikujejo umetni in naravni lasni podaljški?

Naravni podaljški so narejeni iz naravnih las. Če izberemo pravo dolžino in barvo, se popolnoma zlijejo z našimi naravnimi lasmi, tako da jih sploh ni mogoče opaziti. Najbolj kakovostni naravni podaljški so označeni kot »REMI«, kar pomeni, da so bolj svetleči, svilnati in se manj zapletajo. Naravne lase lahko kupimo kot podaljške na sponke, ki jih pripnemo na svoje lase kadar želimo ali keratinske podaljške, ki nam jih frizerka privari na svoje lase in jih nosimo določeno obdobje.

Umetni podaljški so za razliko od naravnih narejeni iz umetnih vlaken.  Čeprav je splošno pravilo, da so naravni podaljški videti bolj naravno na laseh pa so se umetni lasje močno izboljšali v zadnjih nekaj letih, zato so pogosto lahko videti tako dobro kot naravni podaljški. Ob enem pa z umetnimi podaljški ni toliko dela in so tudi lažji za obvladovanje. Umetne lase je mogoče kupiti le kot clip-on podaljške in jih ne moremo neprestano nositi neko daljše obdobje tako kot keratinske.

Oblikovanje

Naravne podaljške lahko oblikujemo natanko tako kot svoje lastne lase. Lahko jih ravnamo, kodramo, sušimo s sušilcem ter oblikujemo kakor koli želimo. Ko naravne podaljške operemo, jih moramo posušiti in navadno tudi oblikovati (prav tako kot naše naravne lase po pranju).

Za razliko od naravnih, umetnih las ne smemo oblikovati s toplotnimi orodji, saj bi se na tak način lahko stopili. Vendar pa je prednost umetnih podaljškov, da jih je možno kupiti že skodrane, valovite ali popolnoma ravne. Vlaga ne vpliva na njih, tako kot na naravne lase,  tako da nam jih ni potrebno oblikovati.

Barvanje

Naravne podaljške lahko barvamo, vendar moramo imeti v mislih, da pogosto barvanje lahko poškoduje lase in skrajša njihovo življenjsko dobo.  Umetnih las ne moremo barvati, zato je pomembno, da že na začetku izberemo pravo barvo, ki bo najbolj ustrezala naši naravni barvi las.

Cena in življenjska doba

Naravne podaljški lahko s skrbno nego nosimo tudi do enega leta ali več, umetni pa imajo krajšo življenjsko dobo, ki je odvisna od tega kako pogosto jih nosimo in kako ravnamo z njimi. Temu primerna je tudi cena, ki je za umetne podaljške precej nižja od naravnih.

Categories: Vodič